.
«حواصل و بوتیمار» در ایستگاه «صد کتاب ماندگار قرن»
انتشار : 1402/12/02

کتاب ارزشمند زنده‌یاد استاد امیرحسن یزدگردی که به کوشش دکتر اصغر دادبه فراهم آمده در سلسله نشست‌های «صد کتاب ماندگار قرن» معرفی و بررسی شد

هشتمین کتاب در سلسله نشست‌های «صد کتاب ماندگار قرن» به منظور پاسداشت نگاشته‌های برتر ایرانیان در یک قرن اخیر، با بررسی کتاب «حواصل و بوتیمار»، تالیف امیرحسن یزدگردی به کوشش اصغر دادبه برگزار شد. به گزارش ایرنا، غلامرضا امیرخانی، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که دبیری این نشست را برعهده داشت، گفت: «ایده برگزاری سلسله نشست‌های صد کتاب ماندگار قرن از سال ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰، توسط علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مطرح شد و قرار است در این مجموعه نشست‌ها، صد کتاب تالیفی که به زبان فارسی نوشته و در ایران منتشر شده است؛ معرفی شود. پیشنهاد معرفی کتاب «حواصل و بوتیمار» به عنوان هشتمین کتاب از «صد کتاب ماندگار قرن» نیز از سوی مختارپور ارائه شد و زمانی که ایده معرفی این کتاب با اهالی فن، کارشناسان و متخصصان مطرح شد به اتفاق معتقد بودند که انتخاب این اثر به عنوان کتاب ماندگار شایسته و مورد تقدیر است».

 «حواصل و بوتیمار» یک اثر تحقیقی و ادبی
علی اشرف صادقی، استاد گروه زبان‌شناسی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به شخصیت علمی امیرحسن یزدگردی، نویسنده کتاب «حواصل و بوتیمار» گفت: «استاد امیرحسن یزدگردی، محقق عالی رتبه و توانایی بود و از همان دوران دانشجویی که در محضر استاد فروزانفر شاگردی می‌کرد، آوازه پژوهش ایشان به گوش می‌رسید. یزدگردی عاشق زبان و ادبیات فارسی بود و عشق به زبان فارسی را در پیشگفتار کتابِ «حواصل و بوتیمار» به خوبی می‌توان مشاهده کرد. زیرا وی پیشگفتار این کتاب را با نثری ادبی، شیوا و روان نوشته و هیچ اشکال دستور زبانی در آن وجود ندارد و به اعتقاد من یک متن ادبیِ آراسته و فوق معیار است. با این اوصاف کتاب «حواصل و بوتیمار» یک اثر تحقیقی و ادبی است». وی اظهار داشت: «این کتاب حاصل ۱۶ سال تحقیق و پژوهش یزدگردی است که کامل‌ترین شکل تحقیق را ارائه کرده است. وقت و زمانی که وی صرف دقت در پژوهش این کتاب داشته موجب شده که نتواند کتاب دیگری از خود به یادگار بگذارد و حیف که عمر کوتاه و بیماری او اجازه نداد در عرصه فرهنگ این سرزمین کتاب‌های دیگری بنویسد. در واقع روحیه کمال‌گرایی یزدگردی مانع از نگارش و انتشار کتاب‌های دیگر از او شد.»

استاد امیرحسن یزدگردی، از پیروان مکتب دقت
دکتر اصغر دادبه استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی و مدیر گروه ادبیات دایره‌المعارف بزرگ اسلامی که کتاب «حواصل و بوتیمار» به کوشش وی منتشر شده است، در ادامه این نشست تخصصی با اشاره به دیدگاه‌های متفاوت درباره مقوله تحقیق گفت: «آن‌چه استاد علی اشرف صادقی درباره سرعت در مباحث تحقیقاتی گفت، درست است اما نکته‌ای که نباید فراموش کرد، توجه به این مطلب است که وقتی تحقیقات جدید به زمینه‌های علمی و فرهنگی کشور افزوده شد؛ دو دیدگاه در این مقوله نیز مطرح شد؛ یک دیدگاه مکتب سرعت و دیگری مکتب دقت بود. که در مکتب سرعت می‌توان از استاد سعید نفیسی و در مکتب دقت از استاد علامه قزوینی یاد کرد که وجود هر دو مکتب در زمینه‌های مختلف تحقیقاتی ضروری است». وی افزود: «امیرحسن یزدگردی در مقوله تحقیق پیرو مکتب دقت بود و این موضوع در وجوه مختلف زندگی او نیز نمایان بود و صادقانه عمل می‌کرد. در همین راستا وقتی به جوانان مجوز داده می‌شود که به دلیل وقت اندک، براساس مکتب سرعت پیش بروند، یک خطر بزرگ وجود دارد و آن هم وجود بی‌دقتی محض در تحقیقات است که متاسفانه این روزها شاهد آن هستیم. بنابراین توصیه می‌کنم علاوه بر سرعت، موضوع دقت و خوب دیدن مقوله‌های مورد تحقیق را در دستور کار خود قرار دهند. این استاد فرهیخته در مسیر تحقیقاتی خود واسطه‌ها را کنار می‌گذاشت و شخصاً سراغ اصل موضوع می‌رفت. به عنوان مثال یک منبع تحقیقاتی که در کتاب هم آمده به زبان عِبری نوشته شده بود و برای اینکه به آن منبع دسترسی بی‌واسطه داشته باشد، اول زبان عِبری یاد گرفت و بعد تحقیقات خود را ادامه داد.»

 

منبع: روزنامه خراسان