الهه آرانیان- سینمای ایران خاطرههای ماندگاری بر اساس کتابها برایمان ساخته است؛ خاطرههایی مانند فیلمهای «مهمان مامان»، «دایره مینا»، «گاو»، «تنگسیر»، «قصههای مجید» و... . همه این فیلمها از کتابهایی که محصول فکر نویسندگان خوشذوق ایرانی بودهاند، ساخته و ماندگار شدهاند. اقتباس از کتاب برای ساخت فیلم سینمایی هنوز هم موردتوجه فیلم سازان ایرانی است و هر سال در جشنواره فیلم فجر نمونههایی از آن را میبینیم. امسال هم در چهلودومین جشنواره فیلم فجر چند اثر براساس کتاب ساخته شدهاند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
دستبرد به باغ در روز عروسی
فیلم سینمایی «باغ کیانوش» به کارگردانی رضا کشاورز از کتابی به همین نام، نوشته علیاصغر عزتیپاک اقتباس شده است. «باغ کیانوش» روایتی ماجراجویانه در دهه 60 است؛ ماجرا از این قرار است که حمزه و عباس تصمیم میگیرند در روز جشن ازدواج پسر کیانوش به باغ او دستبرد بزنند. این ماجرا با سقوط یک هواپیمای بمبافکن عراقی در نزدیکی باغ همزمان میشود. سقوط هواپیما و ورود خلبان آن به باغ کیانوش ماجراهای جالبی خلق میکند. علیاصغر عزتیپاک، نویسنده کتاب «باغ کیانوش» متولد 1353 در همدان است و تابهحال چند مجموعهداستان و رمان منتشر کرده است. اولین اثر این نویسنده «میمانم پشت در» نام دارد که نشر هزاره ققنوس در سال 1348 بهچاپ رساند.
دلبستگیهای نقاشِ عاشقِ سینما
«آپاراتچی»، ساخته علی طاهرفر یکی دیگر از فیلمهای اقتباسی جشنواره فجر چهلودوم است که براساس کتابی به نام «آپاراتچی» ساختهشدهاست. این کتاب خاطرات شفاهی جلیل طائفی اسدی، عکاس و فیلم ساز است که آرزو دارد نخستین فیلم سینمایی خودش را بسازد. روح ا... رشیدی، محقق و تدوینگر کتاب در مقدمهاش بر این کتاب مینویسد: در دیدار مختصر اول فهمیدیم که با چهرهای استثنایی روبهرو هستیم که نظیرش در منطقه آذربایجان پیدا نمیشود. مرور خاطراتش به ما میگوید که او کار درجه یک انجام داده! کار درجه یک، یعنی کار بهنگام و ناظر به نیازهای اساسی و اولویتهای جامعه.
«دست ناپیدا»، اقتباس یا خاطرات شخصی؟
یکی از فیلمهای پرحاشیه جشنواره فیلم امسال، «دست ناپیدا»، ساخته انسیه شاهحسینی است. این فیلم روایتگر ایثار و رشادت زنان در جنگ تحمیلی از جمله زنانی است که لباسهای خونین رزمندهها را میشستهاند؛ این نکته ما را به یاد کتاب «حوض خون» میاندازد که راوی صحبتهای زنان اندیمشکی است که در سالهای جنگ لباس رزمندهها را در رختشوی خانه بیمارستان میشستهاند. هرچند انسیه شاهحسینی، هم در نشست خبری و هم در برنامههای تلویزیونی گفته موضوع «دستناپیدا» برگرفته از خاطرات شخصی خودش بوده، اما فاطمهسادات میرعالی، نویسنده کتاب «حوض خون» حرف دیگری میزند. این نویسنده به خراسان میگوید: «حضرت آقا در جلسه با ما فرمودند که شنیدهام فیلمی از این کتاب در حال ساخت است و جای خوشحالی است و... . از آن طرف در تابستان خانم شاهحسینی با آقای سعیدزاده، تهیهکننده فیلم به دفتر ما در اندیمشک آمدند و صحبت کردیم و کتابی با امضای نویسنده گرفتند و عکس یادگاری هم گرفتند و رفتند. آنها گفتند میخواهیم روی این کتاب کار کنیم. یادم است ما آن جلسه را ضبط کردیم و در ذهنم مانده که خانم شاهحسینی گفتند همه هدفم این است که آنچه اتفاق افتاده ساخته شود. من نمیگویم ایشان اقتباس کرده است. حرف من این است که وقتی نهادها گزارش میدهند که ما برای اقتباس از این کتاب هزینه کردهایم، آن هزینهها برای کدام فیلم صرف شده است؟ »
منبع: روزنامه خراسان